Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015

Τα παιδιά της Σαμαρίνας και η Έξοδος του Μεσολογγίου

Η Έξοδος, μια ταινία που βασίζεται στην αληθινή ιστορία 120 ανδρών που έφυγαν από το χωριό τους για να βοηθήσουν κι αυτοί - συμμετέχοντας στα τάγματα υπαίθρου - στην Έξοδο του Μεσολογγίου (10 Απριλίου 1826), είναι προ των πυλών.
Πληροφορίες για την πορεία των γυρισμάτων μαθαίνουμε από συνέντευξη που έδωσε ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας, Βασίλης Τσικάρας, ενώ και το teaser είναι ενδεικτικό της δουλειάς που έγινε.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο www.culture.thessaloniki-portal.gr 
Πριν από λίγο καιρό ξεκίνησε στην Θεσσαλονίκη,  η προσπάθεια, να μπει σε φάση παραγωγής ένα μεγαλεπήβολο κινηματογραφικό project. Πρόκειται για την «Έξοδο», μια ταινία με επικά χαρακτηριστικά και θέμα της την έξοδο του Μεσολογγίου (10 Απριλίου 1826). Εμπνευστής του όλου εγχειρήματος είναι ο Βασίλης Τσικάρας ένας άνθρωπος με μια πολυσχιδή καλλιτεχνική ιστορία πίσω του. Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος και όντας ο ίδιος λάτρης της ιστορίας έκανε μια τεράστια έρευνα πάνω στο χρονικό της εξόδου του Μεσολογγίου. Απ’ αυτήν τη μακροχρόνια έρευνα, αλλά και την αγάπη του για τον κινηματογράφο, προέκυψε το σενάριο της ταινίας. Πριν λίγες εβδομάδες έγιναν τα πρώτα γυρίσματα στην Όσσα και μετά το εντυπωσιακό teaser αναμένουμε τώρα και το trailer  της ταινίας.
Band_of_brothers
- Βασίλη πες μας λίγα λόγια για το πώς σου μπήκε το μικρόβιο να ασχοληθείς μ’ αυτό το θέμα.
Ως θέμα είναι από μόνο του εντυπωσιακό. Είναι μια δραματική ιστορία που ακόμη και σήμερα, συγκινεί. Αν το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός αφορούσε τους Αμερικανούς, πιστέψτε με, θα ξοδεύονταν εκατομμύρια δολάρια στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για μια πραγματικά επική παραγωγή. Εγώ προσωπικά, επικεντρώθηκα στην αληθινή ιστορία 120 αντρών που έφυγαν από τη Σαμαρίνα Γρεβενών για να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου. Κατά το δεκαήμερο της περιπέτειάς τους, εξελίσσονται ιστορίες τόσο μέσα στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, όσο στη Σαμαρίνα και στο τότε Τουρκικό Φρουραρχείο της Άρτας.
- Πού θα γίνουν τα γυρίσματα;
Τα γυρίσματα έχουν ξεκινήσει από την Όσσα Θεσσαλονίκης. Τα μελλοντικά γυρίσματα θα γίνουν στο Σμόλικα και στο Μεσολόγγι. Το project δουλεύεται 3 περίπου χρόνια και είναι ενημερωμένοι Δήμοι, Περιφέρειες και δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι. Για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα χρειαζόμαστε τη βοήθεια και τη συνεργασία όλων.
Omada dasos
- Βλέποντας τις φορεσιές και τα όπλα των ηθοποιών βλέπει κανείς μια πολύ προσεγμένη δουλειά με ακριβείς ιστορικές αναφορές. Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτό.
Δεν μπορείς να κάνεις μια ιστορική ταινία χωρίς να ξεκινήσεις από τις στολές και τα σκηνικά. Εδώ είχαμε τη βοήθεια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του κ.Βούρου που τον ευχαριστώ προσωπικά για άλλη μια φορά, καθώς και της Μαριάνθης Καπλάντζη που είναι υπεύθυνη για τα κοστούμια και τα σκηνικά της ταινίας. Η κ.Καπλάντζη ασχολείται χρόνια με τις παραδοσιακές φορεσιές και προσεγγίσαμε προσεκτικά την ενδυμασία των Βλάχων της Σαμαρίνας, που διαφέρει από αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Εδώ κινηματογραφικά καινοτομήσαμε.
- Εκτός από σένα στη σκηνοθεσία, ποιοι άλλοι άνθρωποι στελεχώνουν την τεχνική παραγωγή της ταινίας.
Διευθυντής Φωτογραφίας και συμπαραγωγός είναι ο Δημήτρης Σταμπολής, ένας επαγγελματίας του χώρου που γνωρίζει κινηματογράφο όσο λίγοι άνθρωποι στη χώρα μας. Εικονολήπτες είναι οι Πάνος Λέφκας, Παναγιώτης Περπερίδης (Xper Media) και Φίλιππος Παπακώστας, στο μοντάζ ο Κωνσταντίνος Τοπάλης (24plus1), στον ήχο ο Σάββας Φωτιάδης, βοηθός σκηνοθέτη ο Άνθιμος Κατιρτζόγλου, script η Κλειώ Λιάβα. Φυσικά έχουμε μια εξαιρετική ομάδα SFX artists, η οποία απαρτίζεται από τη Σοφία Βουλαλά και τη Νεφέλη Αδαμίδου.
Νικολαϊδης - Λιόλιος
- Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για το Casting της ταινίας;
Εγώ απλά θα αναφέρω τους ηθοποιούς που συμμετείχαν στον α΄ κύκλο των γυρισμάτων. Με πολλούς από αυτούς έχουμε συνεργαστεί κατά το παρελθόν σε θέατρο και κινηματογράφο και πλέον είμαστε φίλοι. Αυτοί οι άνθρωποι δημιούργησαν ένα εξαιρετικό κλίμα, με διάθεση προσφοράς, κι αυτό φαίνεται σε κάθε πλάνο. Πρόκειται για τους Δημήτρη Παπαδόπουλο, Αντώνη Σιώπκα, Δημήτρη Δανάμπαση, Σταύρο Βαφειάδη, Νίκο Νικολαΐδη, Χρήστο Μπάτζιο, Σάκη Κολότσιο, Κώστα Λιόλιο, Κυριάκο Χρυσίδη, Δημήτρη Αρζουμανίδη, Στέργιο Σαραγιώτη, Αντώνη Χαλιάσο, Κώστα Αντωνιάδη, Γιάννη Περδίκη, Χριστίνα Λιόλιου, Μαρία Βλάχου, Ιωάννα Τζαφέρη, Κλειώ Λιάβα, Χριστίνα Βρατίστα, Δημήτρη Ελιά, Σταύρο Καραγεωργιάδη, Γιάννη Λαζαρίδη, Γιάννη Ανδρεόπουλο, Μύρωνα Μούτο, Στέλιο Βασιλείου, Οδυσσέα Καραβασιλείου.  Τους ευχαριστώ.
Afisa
- Οφείλουμε να πούμε ότι η αφίσα θυμίζει Χόλιγουντ. Ποιος βρίσκεται πίσω απ’ αυτήν την τόσο όμορφη δουλειά;
Δημήτρης Παγιάντζας και locolime. Ο Δημήτρης είναι top γραφίστας!
- Πόσο εύκολο είναι για ένα νέο δημιουργό να στηρίξει μόνος του ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα; Υπάρχουν άνθρωποι που θα σε βοηθήσουν στο οικονομικό κομμάτι της παραγωγής;
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει κυρίως προσωπικά έξοδα, ενώ και οι χορηγοί που μας στηρίζουν είναι ελάχιστοι. Τους ευχαριστώ όμως μέσα από την καρδιά μου! Μέσα στην κρίση κι αυτοί στηρίζουν την Τέχνη.
- Ποια είναι τα σχέδια σου για την κυκλοφορία και την προώθηση της ταινίας;
Είμασ.τε στο ξεκίνημα επαφών για την ολοκλήρωση της ταινίας. Μόλις αυτό επιτευχθεί τότε όλα τα άλλα θα έρθουν από μόνα τους. Στόχος είναι η ταινία να προβληθεί στους κινηματογράφους. Αν το καταφέρουμε η προώθηση θα είναι σε πανελλήνια κλίμακα.
- Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να μάθουν οι αναγνώστες μας;
Η Έξοδος θα είναι η πρώτη ταινία με θέμα την επανάσταση του 1821 και ήρωες – πρωταγωνιστές, Μακεδόνες. Νομίζω πως αυτό, δεν έγινε ποτέ κινηματογραφικά.
- Σ’ ευχαριστούμε και περιμένουμε με αγωνία να τη δούμε να βγαίνει στους κινηματογράφους.
Ευχαριστώ πολύ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου