Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Ημέρα Μνήμης του Αρχηγού της Ηρωικής Φρουράς Μεσολογγίου, Αθανασίου Ραζή-Κότσικα



Μετά από πρόταση του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής - Διονύσιος Σολωμός» προς το Ιστορικό Μουσείο ΔΙΕΞΟΔΟΣ Μεσολογγίου, αποφασίστηκε η συνδιοργάνωση μιας εκδήλωσης προς τιμήν  του Αρχηγού της Ηρωικής Φρουράς του Μεσολογγίου Αθανασίου Ραζή Κότσικα. Ως ημερομηνία επιλέχθηκε η 10η Απριλίου, ημέρα που ο Αθανάσιος  Ραζή-Κότσικας, επικεφαλής πεντακοσίων ένοπλων συμπολιτών του, έπεσε μαχόμενος προσπαθώντας να σώσει τα γυναικόπαιδα κατά την Έξοδο. 



Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Την Πέμπτη 10 Απριλίου του 2014 και μετά από μια μικρή τελετή παραδόθηκαν τα κειμήλια του Ραζή-Κότσικα στα μέλη του νεοσύστατου Ομίλου Παραδοσιακής Φορεσιάς και Οπλισμού «ΛΙΑΡΟΣ».




Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Τη 10η Απριλίου του 1826, οι ένδοξοι έγκλειστοι του Μεσολογγίου επιχείρησαν την Έξοδο προς την Ελευθερία… ένας σταθμός στην Παγκόσμια Ιστορία… μία θυσία που συγκλόνισε την Παγκόσμια Κοινή Γνώμη και συγκίνησε τις μεγάλες δυνάμεις για να βοηθήσουν τους Έλληνες στον Αγώνα της Ελευθερίας. Η Έξοδος επιχειρήθηκε με 3 σώματα από ισάριθμα σημεία (ανατολικό - κεντρικό - δυτικό) με επικεφαλής τους Δ.Μακρή, Ραζή-Κότσικα και Ν.Μπότσαρη. Από την πλευρά της θάλασσας βγήκε ο Τζαβέλλας με τους Σουλιώτες του. Ακριβώς στη μέση, έχοντας αποστολή την προστασία των γυναικόπαιδων, βρέθηκε ως επικεφαλής ο Ραζής-Κότσικας...


***
Η ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ
ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
10 Απριλίου 1826


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου